Nieuws

Hier brengen we jullie alle nieuwtjes over crowdfunding

banner-tax-shelter-v5

Hoe werkt de tax shelter voor crowdfunding?

By | News | No Comments

Hoe werkt de Tax Shelter voor crowdfunding?

Sinds 1 februari is de Tax Shelter in werking voor investeringen in jonge bedrijven via erkende crowdfundingplatformen. De overheid poogt op deze manier investeringen in jonge ondernemingen aan te moedigen.

Hoe werkt dat nu in de praktijk?

Vooreerst is er een verschil tussen aandelen en obligaties. Een particulier die participeert in het kapitaal van een startende onderneming via aandelen kan zo 30% (in geval van KMO’s [1]) tot 45% (in geval van micro- ondernemingen [2]) van zijn investering in mindering brengen van de personenbelasting. De meeste van de bedrijven die aandelen uitgeven op het Bolero Crowdfunding platform zijn start-ups en scale-ups die onder de definitie van ‘micro-onderneming’ vallen. Onder deze interessante fiscale maatregel kan men als particulier tot 100.000 EUR per jaar fiscaal aftrekbaar investeren. De maximale participatie in het kapitaal die in aanmerking komt voor het fiscale voordeel bedraagt 30%. Men is wel verplicht deze aandelen minimum 4 jaar in portefeuille te houden, zoniet wordt het voordeel pro-rata teruggevorderd. Een onderneming kan tot maximum 250.000 EUR ophalen tijdens haar bestaan.

In geval van obligaties of leningen zal de investeerder kunnen genieten van een vrijstelling van 30% roerende voorheffing die normaliter worden geheven op de interesten die zo’n investering teweegbrengen en dit tot een eerste interestenschijf van 15.000 EUR per jaar. Ook hier moet de lening een minimale looptijd van 4 jaar hebben, moet ze worden uitgegeven door een start-up die jonger is dan 4 jaar en mag ze niet worden aangewend ter herfinanciering.

Ook geldig via crowdfunding, of toch (nog) niet?

De tax shelter is geldig voor investeringen in crowdfunding via erkende platformen. Bolero Crowdfunding heeft deze erkenning van de FSMA ontvangen.

Staar je niet blind op de fiscale voordelen alleen!

Zelfs als de tax shelter in voege is, blijft investeren in jonge bedrijven zeer risicovol. Een aanmoediging via de tax shelter is uiteraard leuk, maar investeren in starters enkel en alleen omdat het een fiscaal voordeel oplevert wordt afgeraden. In geval van faillissement zal je toch verliezen, ongeacht of er een fiscaal voordeel was of niet.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

[1] Een KMO, (kleine vennootschap zoals bedoeld in art 15 van de Vennootschappenwet) wordt hierbij gedefinieerd als een vennootschap waarvan het gemiddelde personeelsbestand gedurende het jaar niet meer dan 100 bedraagt en die aan minstens twee van de drie volgende criteria beantwoordt (op geconsolideerde basis, met inbegrip van dochterondernemingen):

• Jaargemiddeld personeelsbestand van maximaal 50 werknemers;

• Jaaromzet exclusief btw van maximaal € 7.300.000;

• balanstotaal van maximaal € 3.650.000.

[2] Een micro-onderneming is een vennootschap dat ook minstens twee van de drie volgende criteria vervult (op geconsolideerde basis):

• Jaargemiddeld personeelsbestand van maximaal 10 werknemers;

• Jaaromzet exclusief btw van maximaal € 700.000;

• balanstotaal van maximaal € 350.000.


Bron: Bolero Crowdfunding

Coolest

Coolest Cooler: De coolste koelbox aller tijden!

By | News | No Comments

Eén van de ‘most funded’ projecten in de geschiedenis van Kickstarter is de Coolest Cooler. Maar liefst 62.642 backers ondersteunden dit project door een magnifieke $13.285.226 samen te leggen. Op Kickstarter kon je al een exemplaar bestellen vanaf $165, wat meer dan $300 onder de uiteindelijke verkoopprijs ligt.

Read More

crowdfunding month

Crowdfunding Month inspireerde 500 deelnemers!

By | News | No Comments

September was dé crowdfunding month bij de Voka – Kamer van Koophandel. In heel Vlaanderen organiseerden ze, samen met adviesbureau Douw en Koren, zeven inspiratiesessies rond crowdfunding. De toer begon op 8 september in Mechelen. De karavaan hield halt in Antwerpen, Gent, Kortrijk, Vilvoorde en Hasselt en eindigde in Turnhout. Zo’n 500 deelnemers ontdekten of crowdfunding ook een bron van financiering kon zijn voor hun bedrijf.

Read More

Hello Crowd!: Het nieuw Belgisch crowdfundingplatform

By | News | No Comments

hellocrowd

Dat crowdfunding groeit in België, is ook te zien aan de groei van het aantal crowdfundingplatforms. Dit najaar lanceerde Hello Bank! een nieuw crowdfundingplatform Hello Crowd!. Hello Bank! wil projecten ondersteunen die sterk scoren op vlak van ondernemerszin, creativiteit en solidariteit. De bank gelooft sterk in crowdfunding als alternatieve financieringsbron. Community’s en sociale netwerken worden steeds belangrijker voor ondernemingen. De groei van crowdfunding heeft ook daarmee te maken.

Read More

BauBax – World’s best travel jacket

By | News, Uncategorized | No Comments

baubax

Een voorbeeldproject uit de geschiedenis van crowdfunding dat legendarisch veel middelen wist te verzamelen, is zeker de revolutionaire reiskledinglijn BauBax. Dit project haalde meer dan tien miljoen dollar op ofwel 45.900% van het vooropgestelde bedrag. Het kledingproject startte in juli dit jaar op Kickstarter, maar transfereerde na afloop zijn middelen naar Indiegogo waar ze momenteel nog steeds hun campagne verderzetten.

Read More

Imacon Color Scanner

7 vuistregels bij crowdfunding

By | News, Uncategorized | No Comments

Het begon in België eerder schoorvoetend, zeker in vergelijking met Nederland of Frankrijk, maar vandaag heeft crowdfunding ook bij ons voet aan de grond. Een goede zaak natuurlijk. Maar ook een uitdaging. Tussen die honderden, zelfs duizenden nieuwe projecten en bedrijven moet jouw bedrijf of jouw project er precies uitspringen. Geen makkelijke opdracht, maar wel noodzakelijk als je in je opzet wil slagen. Onze collega Kristof Lowyck zette enkele vuistregels voor een succesvolle crowdfunding campagne samen: Read More

Foto Geslaagde crowdfundingprojecten2

100% geslaagde crowdfunding campagnes uit de crowdfunding ateliers

By | News | No Comments

Het eerste half jaar van de crowdfunding ateliers waren een succes! 100% slaagpercentage hebben we bereikt! Zeven ondernemers startten in 2015 een crowdfunding campagne. Maar liefst alle zeven haalden ze hun doelbedrag op! Ze namen allemaal deel aan de crowdfunding ateliers die Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland organiseert in samenwerking met crowdfunding consultancy bureau Douw en Koren. Zo zie ja maar, crowdfunding werkt! En onze crowdfunding ateliers ook! Read More

Crowdfundingday

Crowdfunding Day 2015

By | News | No Comments

Op 12 mei 2015 verandert Amsterdam in een crowdfunding paradijs. Europa’s grootste crowdfunding congres vindt die dag plaats in het congrescentrum van de Amsterdam ArenA. Op Crowdfunding Day nemen verschillende nationale en internationale experts en pioniers uit de financierings- en ondernemerswereld de bezoekers mee in de wereld van crowdfunding. We verwelkomen internationale en Nederlandse crowdfunding platforms (zoals Kickstarter, Geldvoorelkaar en vele anderen), tientallen toonaangevende ondernemers die crowdfunding succesvol gebruikten, crowdfunding experts, financiers, overheden, regulatoren en thoughtleaders op het gebied van ondernemen en financieren.

Read More